Vlaamse erfgoedsector wint 'Gouden Woonwagen'
2 oktober 2017 - Minderhedenforum reikt tweejaarlijks een prijs uit aan een persoon of een organisatie die zich op een positieve manier inzet voor woonwagenbewoners. Dit jaar gaat de Gouden Woonwagen naar de Vlaamse erfgoedsector. “Door samen met de woonwagenbewoners op zoek te gaan naar hun achtergrond, geschiedenis en cultuur geeft de Vlaamse erfgoedsector deze mensen een zichtbare identiteit, een plek in onze maatschappij”, aldus Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum.
Een traject samen met de woonwagenbewoners
Volgens het Minderhedenforum zag de Vlaamse erfgoedsector al snel het belang van erfgoed en cultuur bij deze onbekende en vaak geïsoleerde gemeenschap. “Dankzij de professionele ondersteuning van onder andere Faro, Leca, Tapisplein, KADOC en verschillende andere erfgoedwerkingen wordt de woonwagencultuur met haar mooie geschiedenis, verhalen en gebruiken stilaan zichtbaar voor iedereen”, volgt Mawungu. “Er is al heel wat materiaal verzameld, dankzij de betrokkenheid van woonwagenbewoners die zelf vragende partij zijn.”
Woonwagencultuur officieel erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed
De eerste gezamenlijke overwinning is de erkenning van de woonwagencultuur als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. “Met de officiële erkenning en deze prijsuitreiking, zijn we positief naar de toekomst toe over het behoud van de cultuur en de woonwagens die inherent deel uitmaken van onze samenleving”, aldus Mawungu.
Ook Maria Leimbergen, woordvoerder van de Werkgroep ‘Behoud de Woonwagencultuur in België’ is zeer enthousiast over de prijsuitreiking: “We hopen dan ook dat er vanaf vandaag meer deuren open gaan, zodat we op een volwaardige manier onze cultuur kunnen verder zetten. Onze kinderen en kleinkinderen zullen in woonwagens willen blijven wonen”.
Prijsuitreiking op het woonwagenterrein in Maasmechelen
“Als burgemeester van Maasmechelen ben ik heel fier dat de uitreiking van de Gouden Woonwagen plaatsvindt op ons woonwagenterrein Forenzenweg”, aldus Raf Terwingen. “We vinden het belangrijk dat de woonwagenbewoners bij ons hun eigen plek hebben en dat we als bestuur hiermee een steentje bijdragen aan het behouden van een mooie en unieke cultuur”.
Print deze paginaTerug naar het overzicht