Minderhedenforum zeer opgetogen met erkenning woonwagencultuur
3 juli 2017 - Het Minderhedenforum is zeer tevreden met de aankondiging van minister van Cultuur, Sven Gatz (Open VLD) die de woonwagencultuur heeft toegevoegd aan de Vlaamse Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Hiermee erkent de Vlaamse overheid dat de culturele eigenheid van woonwagenbewoners een eigen plaats heeft in ons Vlaams erfgoed, en dus volwaardig deel uitmaakt van onze samenleving.
Specifieke cultuur en levenswijze
De traditionele woonwagenbewoners zijn sinds generaties in Vlaanderen en hebben hun specifieke cultuur en levenswijze kunnen behouden, ondanks de strijd tegen vooroordelen en het gevecht dat ze vandaag nog steeds voeren om een vaste plek voor hun woonwagens te verkrijgen. Het is een mooie cultuur vol tradities en gebruiken die eigen zijn aan de verschillende subgroepen. Hun algemene kenmerk is hun woonvorm: de woonwagen. Ze verkiezen nog steeds een mobiele woonst boven een stenen huis.
Meer begrip en correcte beeldvorming
Het Minderhedenforum treedt op als belangenbehartiger voor deze groep. We zijn ervan overtuigd dat deze erkenning alleen maar kan bijdragen tot meer begrip en een correcte beeldvorming van woonwagenbewoners en hun manier van leven. Minderhedenforum heeft dan ook bewust gekozen om de gemeenschap intensief te begeleiden bij deze aanvraag.
“Onze kinderen en kleinkinderen zullen in woonwagens willen blijven wonen”
De werkgroep ‘Behoud de woonwagencultuur in België’ is opgelucht dat de woonwagencultuur een officiële plaats krijgt in de Vlaamse Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. “We hebben hier met heel veel mensen lang naar toegewerkt.” vertelt Maria Leimbergen, woordvoerster van de werkgroep. De werkgroep bestaat uit vrijwilligers, professionelen uit het werkveld, mensen uit de erfgoedsector en uiteraard ook uit mensen van de drie verschillende gemeenschappen: Roms, Manoesjen en Voyageurs. “Iedereen was overtuigd van het belang van deze erkenning. We hopen dan ook dat er vanaf vandaag meer deuren open gaan, zodat we op een volwaardige manier onze cultuur kunnen verder zetten. Onze kinderen en kleinkinderen zullen in woonwagens willen blijven wonen”, sluit Leimbergen af.
Erfgoed zichtbaar voor het brede publiek
De woonwagenbewoners zullen met steun van steden en gemeente, het Minderhedenforum en verschillende erfgoedpartners de cultuur verder levend houden. Op Vlaamse woonwagenterreinen gaan de lokale woonwagenbewoners aan de slag met hun erfgoed. Het verhaal van hun bijzondere leven zal zichtbaar gemaakt worden voor het brede publiek.
Print deze paginaTerug naar het overzicht