website_Tekstballon_pers MF_web_finaal

MINDERHEDENFORUM NIET VERRAST DAT BELGIË SLECHT SCOORT OP DE SOCIALE RANGLIJST

De Duitse denktank Bertelsmann Stiftung zet op de Europese sociale ranglijst ons land op de 13de plaats van de 28 Europese lidstaten. Als het gaat over mensen met een migratieachtergrond scoort België slecht op het armoedebeleid, onderwijs en arbeidsmarkt. ‘Dit bevestigt wat we al weten. In België is er sprake van gekleurde armoede, een grote etnische kloof in het onderwijs en geen gelijke toegang tot de arbeidsmarkt voor mensen met een migratieachtergrond’, aldus Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum. Hij roept het beleid op om verder werk te maken van een horizontaal en gecoördineerd integratiebeleid dat de problemen ten gronde aanpakt.

 

Armoede

Het verhoogde armoederisico bij mensen met een migratieachtergrond is een realiteit. ‘We stellen vast dat de armoede bij mensen met een migratieachtergrond tot 5 maal hoger ligt dan armoede bij de gemiddelde Vlaming. Vrouwen en kinderen vormen hierin een extra kwetsbare doelgroep[i]” verklaart Mawungu. 

 

Onderwijs

Ook in het onderwijs kampt België met een grote etnische kloof. ‘Acties om de instroom, doorstroom en uitstroom te verhogen moeten worden versterkt. The sensy of urgency dringt stilaan door, want het aantal leerlingen met een migratieachtergrond zal alleen maar groeien’, aldus Mawungu. Het Minderhedenforum hoopt dat het geplande decreet leerlingenbegeleiding een hefboom zal zijn voor scholen en leerlingen zodat deze hun schoolcarrière succesvol kunnen doorlopen. ‘Bovendien heeft het belang van rolmodellen ook al zijn nut bewezen’, vervolgt Mawungu.

 

Arbeidsmarkt

‘Vlamingen met een migratieachtergrond hebben de laagste arbeidsdeelname van alle EU-landen. Het is dan ook opmerkelijk dat ze sinds de regionalisering van tewerkstellingsmaatregelen geen deel meer uitmaken van het Vlaamse doelgroepenbeleid[ii]’ zegt Mawungu ‘Bovendien is discriminatie een belangrijke verklaring voor de lage werkzaamheidsgraad bij personen met een migratieachtergrond. Het huidige sensibiliseringsbeleid volstaat niet, er is nog meer nood aan een proactieve aanpak van discriminatie door inspectiediensten die praktijktesten moeten kunnen inzetten’, sluit Mawungu af.



[i]Het Minderhedenforum heeft in 2015 een bevraging uitgevoerd bij vrouwen met een migratieachtergrond en die in armoede leven. Deze rondetafelgesprekken werden gehouden in zes Vlaamse provincies, in de steden Oostende, Gent, Aalst, Antwerpen, Beringen en Genk.

Deze gesprekken hebben een zicht gegeven op het leven en de dagelijkse realiteit van deze vrouwen, die doorgaans nauwelijks of niet belicht wordt. Deze bevraging heeft geleid tot het eindrapport Give her a Break! Lees hier het rapport:


[ii] . De Vlaamse overheid stimuleert met financiële maatregelen de aanwerving en tewerkstelling van werknemers ouder dan 55, laag- en middengeschoolde jongeren onder de 25 en personen met een arbeidshandicap. Hierdoor verhoogt de mogelijkheid tot tewerkstelling voor werknemers met traditioneel minder kansen op de arbeidsmarkt. De werkgever realiseert een aanzienlijke verlaging van zijn loonkost.

Print deze pagina
Terug naar het overzicht