Minderhedenforum reageert op onderzoek over Belgen met Subsaharaanse roots
22 november 2017 - Personen met Subsaharaanse origine worden sterk getroffen door discriminatie en racisme, dat stelt het nieuw onderzoek vast van de Koning Boudewijnstichting. Uit het onderzoek blijkt dat zes op tien personen met Subsharaanse origine in ons land een diploma hoger onderwijs hebben, maar ze vier keer meer met werkloosheid geconfronteerd worden dan de gemiddelde Belg met een witte huidskleur. ‘De resultaten verbazen ons niet. Vele personen met Subsaharaanse origine die hoogopgeleid naar hier zijn gekomen, of hier hun hogere studies hebben afgerond, lopen vaak tegen een muur van ongelijke behandeling. Terwijl ze wel hun kansen grijpen’, verklaart Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum.
Impact op de persoonlijke ontplooiing
‘Discriminatie en racisme heeft een grote impact op de persoonlijke ontplooiing van deze mensen, hun talenten, competenties en ervaringen worden ondergewaardeerd en onbenut’, volgt Mawungu. Het Minderhedenforum vraagt dan ook voor een proactieve aanpak van discriminatie. ‘Nogmaals toont een onderzoek de nood aan om discriminatie hardnekkig aan te pakken en proactief in te zetten op praktijktesten’, concludeert Mawungu.
Koloniale geschiedenis in het onderwijs
Het onderzoek gaat ook in op de koloniale kwestie. 91% van de respondenten vindt dat de koloniale geschiedenis moet onderwezen worden op school. ‘Het koloniaal verleden onderwijzen is overigens niet alleen belangrijk voor jongeren met een Subsaharaanse origine, maar ook voor alle andere Vlaamse jongeren. We moeten deze gemeenschappelijke geschiedenis een volwaardige plaats geven in het onderwijs’, sluit Mawungu af.
Lees het volledige onderzoek hier.
Print deze paginaTerug naar het overzicht