KB maakt positieve acties voor werknemers privésector mogelijk
KB maakt positieve acties voor werknemers privésector mogelijk
Unia en het Minderhedenforum willen dat ook de publieke sector kan werken met positieve acties.
Het Minderhedenforum en Unia zijn opgelucht dat er na 11 jaar eindelijk een Koninklijk Besluit (KB) voor positieve acties komt. Zo kan de privésector bijvoorbeeld zonder juridische problemen werken met streefcijfers voor werknemers uit kansengroepen. De organisaties hopen dat er snel een KB volgt voor de publieke sector.
Positieve acties zijn ingeschreven in de antidiscriminatiewetgeving van 2007. Zonder een KB dat de randvoorwaarden vastlegt, zijn ze strikt juridisch niet toepasbaar. Dat verandert dus nu. ‘Groepen waarvan we weten dat ze minder arbeidskansen krijgen, kunnen nu door tijdelijke maatregelen vooruitgeholpen worden op de arbeidsmarkt’, klinkt het tevreden bij de twee organisaties.
Voor het Minderhedenforum en Unia gaat het dan over maatregelen zoals streefcijfers voor personen met een arbeidshandicap, mentoringprojecten voor vrouwen met een migratieachtergrond of werknemers van buiten de Europese Unie die tijdelijk voorrang krijgen bij gelijke geschiktheid.
Rechtszekerheid
Unia kreeg in het verleden regelmatig vragen van werkgevers of ze een positieve actie mogen gebruiken. ‘Nu krijgen die bedrijven rechtszekerheid. Ze kunnen hun plannen laten valideren door de overheid. Hierdoor ligt de juridische verantwoordelijkheid voor de maatregelen niet langer bij hen, maar bij de overheid’, stelt Els Keytsman, directeur van Unia.
Ook het Minderhedenforum knikt tevreden. ‘Het KB is een doorbraak zo vlak voor het reces. Het biedt perspectief voor heel wat bedrijven die dringend op zoek zijn naar nieuw talent’, aldus Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum.
BNP Paribas en ENGIE
‘Enkele koplopers zoals BNP Paribas Fortis en ENGIE passen positieve actiemaatregelen al toe. Zo doorbreken ze nu al de klassieke aanwervingspatronen en vissen met succes buiten de gekende vijvers naar nieuw talent. Met dit KB staat de deur voor andere werkgevers wagenwijd open om hen te volgen’, gaat Mawungu verder.
Positieve actie bij overheid
Unia en het Minderhedenforum vinden dat er nu ook werk moet gemaakt worden van een Koninklijk Besluit voor positieve acties in de publieke sector. ‘Het personeelsbestand van de overheid moet de diversiteit van de samenleving weerspiegelen. Juist omdat de overheid vandaag al werkt met positieve acties, vinden we het vreemd dat er niet ineens een KB komt voor de publieke sector. We denken dan aan de taalevenwichten die er moeten zijn tussen Nederlandstalige en Franstalige ambtenaren of het bindende streefcijfer van 3 procent voor personen met een arbeidshandicap’, merkt Els Keytsman op.
Sprekende cijfers
Volgens het Minderhedenforum moeten die verregaande vormen van positieve actie uitgebreid worden naar personen met een migratieachtergrond. ‘Dat is de groep met de laagste arbeidsdeelname van alle EU-landen. Slechts 49.1 procent van de personen van buiten de EU was in 2016 tewerkgesteld. Dat is ruim 20 procentpunt minder dan de gemiddelde Belg op beroepsactieve leeftijd. België is daarvoor eind mei nog op de vingers getikt door de Europese Commissie. Een uiterst zorgwekkende situatie die al veel te lang voortduurt’, stelt Landry Mawungu.
Print deze paginaTerug naar het overzicht