Geef Brusselaars het signaal dat we discriminatie op de woonmarkt niet tolereren!
7 juni 2017 - Onderzoek van de Universiteit Gent vandaag toont aan dat 1 op 3 Brusselse immomakelaars ingaat op een vraag om te discrimineren. En zelfs 44% bij mannen met een Maghrebijnse naam. Minister van Huisvesting Frémault (CDH) lanceert als reactie een actieplan dat inzet op campagnes, sensibilisering en vorming van immomakelaars. Een gemiste kans, vindt het Minderhedenforum. Nu Brussel bevoegd werd voor de volledige huurwetgeving, moet ze haar wooninspectie de nodige instrumenten in handen geven. Praktijktesten en mystery calling kunnen de wijd verspreide discriminatie opsporen en sanctioneren.
Nog meer sensibiliseren, zal niet baten
Het onderzoek van de UGent toont aan dat 1 op 3 immomakelaars ingaat op de vraag om etnische minderheden te discrimineren. Slechts 14% weigert in te gaan op een discriminerende vraag. Nochtans antwoordt de helft van de makelaars spontaan dat discriminatie onwettig is. Maar vervolgens doen ze er wel aan mee. Nog meer sensibiliseren, zal hier niet baten. Waar het aan ontbreekt is een handhavingsbeleid dat komaf maakt met de straffeloosheid. De Minister heeft een uitgelezen kans om Brussel op de kaart te zetten met een anti-discriminatiebeleid.
Handhavingsbeleid
Bovendien weten we al langer dat de zelfregulering door het BIV, het Belgisch Instituut voor Vastgoedmakelaars, niet blijkt te werken. Hoewel het BIV tuchtsancties kan opleggen aan immokantoren die zich schuldig maken aan discriminatie, leidde in al die jaren slechts 1 discriminatieklacht tot een effectieve sanctie. De jarenlange immobiliteit van de immosector toont aan dat zelfregulering niet werkt. De overheid is het aan de Brusselse inwoners verplicht om zelf de naleving van haar discriminatieregelgeving te controleren. En niet alleen na klachten maar ook proactief.
Het zoveelste onderzoek
Want ook particuliere eigenaars discrimineren aan de lopende band. Dit onderzoek beperkte zich tot de makelaars. Een praktijktest die Minderhedenforum in 2012 uitvoerde in Gent en Antwerpen, zoomde in op de particuliere verhuurders. Ook daar werd 1 op 3 kandidaat-huurders met buitenlands klinkende naam ongelijk behandeld door de eigenaars. Discriminatie duwt mensen in de miserie. Niet ingrijpen is dus schuldig verzuim. Zorg dat wij bij het volgende onderzoek kunnen zegenvieren.
Print deze pagina
Terug naar het overzicht